• Betalen bij aflevering
 • Gratis bezorging
 • 7 dagen per week bereikbaar

28 February 2022

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.

Na een fijne nacht slapen word je wakker met hoofd- of nekpijn. Dit is natuurlijk niet hoe jij je dag wilt beginnen. Er zijn verschillende factoren die nekpijn na het slapen kunnen veroorzaken. In deze blog lees je meer over de belangrijkste oorzaken en geven we je tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verhelpen en te voorkomen.

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.
Inspiratie Blog

Wat is de oorzaak?

Een stijve nek wordt veroorzaakt door verkrampte nekspieren. Dit kan dan weer verschillende oorzaken hebben: stress, overbelasting, gebrek aan beweging of te lang in dezelfde houding zitten. Pijn in de nek kan daarbij ook hoofdpijnklachten geven, zoals spanningshoofdpijn. Meestal is de directe aanleiding van een vastzittende nek een verkeerde ergonomische ondersteuning van nek en hoofd. 

Verkeerde slaaphouding

Ook een verkeerde slaaphouding heeft een groot aandeel in het ontwikkelen van hoofd- en nekpijn. De beste slaaphoudingen zijn de zij- en rugligging. Hierbij lig je ergonomisch gezien het beste. Wanneer je bijvoorbeeld op je buik slaapt is het vrijwel onmogelijk om je nek goed te ondersteunen. Dit kan leiden tot verkramping van de nekspieren.

Hoofdkussen

Een goed hoofdkussen biedt de juiste ondersteuning. Dat wil zeggen dat de rug- en nekwervels stabiel en in een rechte lijn liggen. Het type hoofdkussen dat het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wat voor type slaper je bent en het materiaal. Eerder schreven we al een blog over het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Matras

Net als een hoofdkussen kan een verkeerd matras ook de oorzaak van hoofd- en nekpijn zijn. Een te zacht matras zorgt er namelijk voor dat je lichaam wegzakt, met als gevolg dat je ruggengraat en schouders dit moeten corrigeren. Ook hierdoor kun je last krijgen van je nek.

Wat kun je er nog meer aan doen?

Naast bovengenoemde oorzaken, geven we je nog een aantal tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verminderen of te voorkomen.

 • Doe rustige bewegingsoefeningen om te spieren in de nek los te maken. Ook warmte kan hierbij helpen. Denk hierbij aan een warme douche of een kersenpitkussen.
 • Vermijd eenzijdige houdingen. Vooral wanneer je een zittend beroep hebt, is regelmatig even opstaan en rondlopen belangrijk.
 • Maak een afspraak bij een therapeut. Bijvoorbeeld bij een osteopaat of chiropractor. 
 • Kies een hoofdkussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding. 

Kunnen wij je helpen bij het vinden van het juiste hoofdkussen en/of matras? Neem dan contact op met onze slaapspecialisten!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  30 Mar Wat is een boxspring? Wij leggen het uit!

  Ben je op zoek naar een nieuw bed? Dan is het natuurlijk handig om te weten wat voor soort slaapsysteem je aanschaft. Boxsprings zijn een van de meest gekozen slaapsystemen en worden steeds populairder. Maar wat is een boxspring precies en wat zijn de voordelen van een boxspring? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over boxsprings! Lees meer

 • Placeholder

  25 Mar Tips voor het inrichten van een tienerkamer

  Tieners spenderen veel tijd op hun kamer. Ze gebruiken hun slaapkamer niet alleen om te slapen, maar ook om te studeren en te ontspannen. Daarom is het belangrijk dat ze zich zo ‘thuis’ mogelijk voelen in deze ruimte. Maar hoe haal je het maximale uit een tienerkamer? In deze blog geven we je inspiratie voor het inrichten en stylen van een tienerkamer. Lees meer

 • Placeholder

  07 Mar Uit je winterslaap; zo ga je fris het voorjaar in!

  De lente is bij uitstek hét perfecte moment om een frisse wind door het interieur te laten waaien, letterlijk én figuurlijk! Een grondige voorjaarsschoonmaak en een mini interieur make-over zorgen ervoor dat je huis de rest van het jaar weer tegenaan kan. Eerder schreven we al over de slaapkamertrends van 2022. Maar hoe geef je je slaapkamer een frisse voorjaarslook? Wij hebben een aantal handige opruim- en stylingtips voor je op een rij gezet om je slaapkamer helemaal in lentesferen te brengen! Lees meer

vergelijk 0