• Betalen in termijnen
 • Gratis bezorging
 • 7 dagen per week bereikbaar

28 February 2022

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.

Na een fijne nacht slapen word je wakker met hoofd- of nekpijn. Dit is natuurlijk niet hoe jij je dag wilt beginnen. Er zijn verschillende factoren die nekpijn na het slapen kunnen veroorzaken. In deze blog lees je meer over de belangrijkste oorzaken en geven we je tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verhelpen en te voorkomen.

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.
Inspiratie Blog

Wat is de oorzaak?

Een stijve nek wordt veroorzaakt door verkrampte nekspieren. Dit kan dan weer verschillende oorzaken hebben: stress, overbelasting, gebrek aan beweging of te lang in dezelfde houding zitten. Pijn in de nek kan daarbij ook hoofdpijnklachten geven, zoals spanningshoofdpijn. Meestal is de directe aanleiding van een vastzittende nek een verkeerde ergonomische ondersteuning van nek en hoofd. 

Verkeerde slaaphouding

Ook een verkeerde slaaphouding heeft een groot aandeel in het ontwikkelen van hoofd- en nekpijn. De beste slaaphoudingen zijn de zij- en rugligging. Hierbij lig je ergonomisch gezien het beste. Wanneer je bijvoorbeeld op je buik slaapt is het vrijwel onmogelijk om je nek goed te ondersteunen. Dit kan leiden tot verkramping van de nekspieren.

Hoofdkussen

Een goed hoofdkussen biedt de juiste ondersteuning. Dat wil zeggen dat de rug- en nekwervels stabiel en in een rechte lijn liggen. Het type hoofdkussen dat het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wat voor type slaper je bent en het materiaal. Eerder schreven we al een blog over het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Matras

Net als een hoofdkussen kan een verkeerd matras ook de oorzaak van hoofd- en nekpijn zijn. Een te zacht matras zorgt er namelijk voor dat je lichaam wegzakt, met als gevolg dat je ruggengraat en schouders dit moeten corrigeren. Ook hierdoor kun je last krijgen van je nek.

Wat kun je er nog meer aan doen?

Naast bovengenoemde oorzaken, geven we je nog een aantal tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verminderen of te voorkomen.

 • Doe rustige bewegingsoefeningen om te spieren in de nek los te maken. Ook warmte kan hierbij helpen. Denk hierbij aan een warme douche of een kersenpitkussen.
 • Vermijd eenzijdige houdingen. Vooral wanneer je een zittend beroep hebt, is regelmatig even opstaan en rondlopen belangrijk.
 • Maak een afspraak bij een therapeut. Bijvoorbeeld bij een osteopaat of chiropractor. 
 • Kies een hoofdkussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding. 

Kunnen wij je helpen bij het vinden van het juiste hoofdkussen en/of matras? Neem dan contact op met onze slaapspecialisten!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  26 Aug 5 tips om beter te slapen met warm weer

  Kijk jij er de hele dag al tegenop om naar bed te gaan, of ben je het beu om badend in het zweet wakker te worden? Goed slapen bij zomerse temperaturen kan een hele opgave zijn. Wij geven je 5 tips waarmee jij tijdens de warme dagen wél de nodige rust pakt. Lees meer

 • Placeholder

  22 Aug Wat is het verschil tussen traagschuim en koudschuim (top)matrassen?

  Wie zich gaat verdiepen in de wereld van matrassen, loopt direct tegen de termen traag- en koudschuim aan. Traagschuim- en koudschuimmatrassen zijn namelijk veel verkochte type matrassen met ieder hun eigen kenmerken. Maar wat is dat verschil tussen deze soorten schuim eigenlijk? Om je door de jungle van matrassen te loodsen, laten we je met deze blog kennismaken met de eigenschappen van traag- en koudschuim. Lees meer

 • Placeholder

  31 May Verbeter je nachtrust met deze simpele tips

  Dat genoeg slaap belangrijk is voor lichaam en geest is waarschijnlijk niets nieuws. Toch wil slapen niet altijd lukken, wat erg vervelend kan zijn. In deze blog geven we je een aantal tips en trucs die je regelrecht naar dromenland zullen wijzen! Lees meer

vergelijk 0