28 February 2022

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.

Na een fijne nacht slapen word je wakker met hoofd- of nekpijn. Dit is natuurlijk niet hoe jij je dag wilt beginnen. Er zijn verschillende factoren die nekpijn na het slapen kunnen veroorzaken. In deze blog lees je meer over de belangrijkste oorzaken en geven we je tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verhelpen en te voorkomen.

Hoofd- en/of nekpijn na het slapen? Mogelijke oorzaken en maatregelen.
Inspiratie Blog

Wat is de oorzaak?

Een stijve nek wordt veroorzaakt door verkrampte nekspieren. Dit kan dan weer verschillende oorzaken hebben: stress, overbelasting, gebrek aan beweging of te lang in dezelfde houding zitten. Pijn in de nek kan daarbij ook hoofdpijnklachten geven, zoals spanningshoofdpijn. Meestal is de directe aanleiding van een vastzittende nek een verkeerde ergonomische ondersteuning van nek en hoofd. 

Verkeerde slaaphouding

Ook een verkeerde slaaphouding heeft een groot aandeel in het ontwikkelen van hoofd- en nekpijn. De beste slaaphoudingen zijn de zij- en rugligging. Hierbij lig je ergonomisch gezien het beste. Wanneer je bijvoorbeeld op je buik slaapt is het vrijwel onmogelijk om je nek goed te ondersteunen. Dit kan leiden tot verkramping van de nekspieren.

Hoofdkussen

Een goed hoofdkussen biedt de juiste ondersteuning. Dat wil zeggen dat de rug- en nekwervels stabiel en in een rechte lijn liggen. Het type hoofdkussen dat het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals wat voor type slaper je bent en het materiaal. Eerder schreven we al een blog over het kiezen van het juiste hoofdkussen.

Matras

Net als een hoofdkussen kan een verkeerd matras ook de oorzaak van hoofd- en nekpijn zijn. Een te zacht matras zorgt er namelijk voor dat je lichaam wegzakt, met als gevolg dat je ruggengraat en schouders dit moeten corrigeren. Ook hierdoor kun je last krijgen van je nek.

Wat kun je er nog meer aan doen?

Naast bovengenoemde oorzaken, geven we je nog een aantal tips om hoofd- en nekpijn na het slapen te verminderen of te voorkomen.

 • Doe rustige bewegingsoefeningen om te spieren in de nek los te maken. Ook warmte kan hierbij helpen. Denk hierbij aan een warme douche of een kersenpitkussen.
 • Vermijd eenzijdige houdingen. Vooral wanneer je een zittend beroep hebt, is regelmatig even opstaan en rondlopen belangrijk.
 • Maak een afspraak bij een therapeut. Bijvoorbeeld bij een osteopaat of chiropractor. 
 • Kies een hoofdkussen dat past bij jouw lichaam en slaaphouding. 

Kunnen wij je helpen bij het vinden van het juiste hoofdkussen en/of matras? Neem dan contact op met onze slaapspecialisten!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  10 Oct Optimaliseer je nachtrust: 5 slimme tips voor een gezonde slaapkamer

  Jouw slaapkamer, een oase van rust waar je dagelijks tot wel acht uur doorbrengt om je voor te bereiden op een nieuwe dag. Het is een plek die aanzienlijke invloed heeft op je gezondheid, maar helaas wordt het vaak over het hoofd gezien. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving niet alleen je nachtrust, maar ook je algehele gezondheid verbetert? Hier zijn vijf waardevolle tips om van jouw slaapkamer een gezondere slaapomgeving te maken. Lees meer

 • Placeholder

  30 Jan Slaapkamer Trends 2023: Wat verwachten we?

  Een slaapkamer is niet alleen een plek om te slapen, maar het is ook een uitlaatklep voor persoonlijke stijl en comfort. Met de nieuwe trends en technologieën die zich steeds sneller ontwikkelen, zijn we benieuwd wat we in 2023 kunnen verwachten in de slaapkamer. In deze blog bespreken we de belangrijkste trends en veranderingen die we verwachten voor slaapkamers in 2023. Lees meer

 • Placeholder

  06 Oct Geef je slaapkamer een make-over; de knusse herfstlook!

  De ‘R’ zit weer in de maand! We verplaatsen ons massaal van buiten naar binnen en brengen weer warmte en gezelligheid in huis. Door snelle, handige aanpassingen te maken kun je óók de slaapkamer in een handomdraai meer sfeer geven! Lees meer

vergelijk 0