24 February 2022

Welk hoofdkussen past het beste bij jou?

Er zijn ontzettend veel soorten hoofdkussens te koop. Ze variëren in vorm, materiaal en vulling, maar ook de prijzen lopen ver uiteen. Een goed hoofdkussen verbetert je nachtrust en de algehele gezondheid van je lichaam. Zo voorkom je nekklachten en geniet je van een heerlijke nachtrust. Maar welk hoofdkussen past bij jou? We sommen de voornaamste criteria op voor het aanschaffen van een hoofdkussen.

Welk hoofdkussen past het beste bij jou?
Inspiratie Blog

Slaaphouding

Het perfecte kussen vult de holte tussen de schouders en het hoofd op en ondersteunt op die manier de nekwervels. Wanneer de ondersteuning van het hoofdkussen juist is, zal dit tevens een corrigerende werking op de wervelkolom hebben. De grootte van de holte tussen de schouders en het hoofd is afhankelijk van wat voor type slaper je bent. 

Zijslaper

Een zijslaper heeft vanzelfsprekend een grotere holte tussen schouders en hoofd dan een rugslaper. Voor zijslapers raden we dan ook een dikker kussen aan, zodat de nekwervels zo stabiel mogelijk blijven.

Rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan een zacht en middelhoog hoofdkussen voor jou het meest geschikt.

Buikslaper

Een buikslaper zou in principe goed zonder kussen kunnen slapen. Kies voor een dun en zacht kussen om de nachtrust toch wat comfortabeler te maken.

Soorten materialen

Het comfort van een hoofdkussen wordt naast de vorm ook door het materiaal bepaald. Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Wij zetten de meest populaire materialen op een rij.

Donzen hoofdkussen

Een donzen hoofdkussen biedt een zachte ligging. Je zakt er gemakkelijk in weg, doordat de vulling van een donzen kussen langzaam vanzelf in elkaar wordt gedrukt. Een donzen kussen is dan ook ideaal voor buikslapers. De donsveren zijn niet wasbaar, maar wel eenvoudig op te schudden. 

Synthetisch hoofdkussen

Een synthetisch hoofdkussen voelt zacht aan en kan je geregeld wassen op maar liefst 60 graden. Ideaal voor mensen met allergieën dus. Hierdoor gaat dit type kussen doorgaans langer meegaan dan niet-warbere hoofdkussens. Een synthetisch hoofdkussen voelt licht aan, waardoor je het comfort kunt vergelijken met een donzen kussen. Het is dan ook een goed en goedkoper alternatief van een donzen kussen.

Latex hoofdkussen

Latex hoofdkussens zijn soepel en veerkrachtig. Ze bieden goede drukverdeling en ondersteuning. Dit komt omdat het dit type kussen stevig en vormvast is. Een latex kussen ventileert minder goed dan bijvoorbeeld dons, maar is ideaal wanneer je het vaak koud hebt in bed. Kies alleen voor latex als je een rug- of zijslaper bent. 

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd. Dit type kussen neemt de vorm van je hoofd en nek aan. Met traagschuim ervaar je geen drukpunten en profiteer je van goede ondersteuning. Het voordeel is namelijk dat traagschuim een drukverlagende werking heeft op de spieren en de huid. Traagschuim wordt dan ook vaak gebruikt in zieken- en verzorgingshuizen. Dit materiaal is perfect bij nekklachten en raden we alleen aan als je een zij- of rugslaper bent.

Bamboe hoofdkussen

Bamboe hoofdkussens zijn niet alleen zacht en flexibel, ze blijven ook lang vormvast dan bijvoorbeeld synthetische kussens. Bamboe heeft veel voordelen. Zo is het materiaal hypoallergeen, antibacterieel en perfect ventilerend. Daarnaast werkt bamboe, net als traagschuim, drukverlagend voor comfortabel ligcomfort. 

Een laatste tip

Naast bovenstaande informatie willen we je meegeven dat je lichaam moet wennen aan het nieuw hoofdkussen. Zo heb je over het algemeen 10 nachten nodig om gewend te raken aan je nieuwe aanwinst. 

Weet je welk hoofdkussen het beste bij je past? Bekijk dan onze collectie hoofdkussens. Wil je meer informatie over de verschillende hoofdkussens? Neem dan contact op met onze slaapspecialisten

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  10 Oct Optimaliseer je nachtrust: 5 slimme tips voor een gezonde slaapkamer

  Jouw slaapkamer, een oase van rust waar je dagelijks tot wel acht uur doorbrengt om je voor te bereiden op een nieuwe dag. Het is een plek die aanzienlijke invloed heeft op je gezondheid, maar helaas wordt het vaak over het hoofd gezien. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving niet alleen je nachtrust, maar ook je algehele gezondheid verbetert? Hier zijn vijf waardevolle tips om van jouw slaapkamer een gezondere slaapomgeving te maken. Lees meer

 • Placeholder

  30 Jan Slaapkamer Trends 2023: Wat verwachten we?

  Een slaapkamer is niet alleen een plek om te slapen, maar het is ook een uitlaatklep voor persoonlijke stijl en comfort. Met de nieuwe trends en technologieën die zich steeds sneller ontwikkelen, zijn we benieuwd wat we in 2023 kunnen verwachten in de slaapkamer. In deze blog bespreken we de belangrijkste trends en veranderingen die we verwachten voor slaapkamers in 2023. Lees meer

 • Placeholder

  06 Oct Geef je slaapkamer een make-over; de knusse herfstlook!

  De ‘R’ zit weer in de maand! We verplaatsen ons massaal van buiten naar binnen en brengen weer warmte en gezelligheid in huis. Door snelle, handige aanpassingen te maken kun je óók de slaapkamer in een handomdraai meer sfeer geven! Lees meer

vergelijk 0