22 August 2022

Wat is het verschil tussen traagschuim en koudschuim (top)matrassen?

Wie zich gaat verdiepen in de wereld van matrassen, loopt direct tegen de termen traag- en koudschuim aan. Traagschuim- en koudschuimmatrassen zijn namelijk veel verkochte type matrassen met ieder hun eigen kenmerken. Maar wat is dat verschil tussen deze soorten schuim eigenlijk? Om je door de jungle van matrassen te loodsen, laten we je met deze blog kennismaken met de eigenschappen van traag- en koudschuim.

Wat is het verschil tussen traagschuim en koudschuim (top)matrassen?
Inspiratie Blog

Wat is traagschuim?

Traagschuim wordt zo genoemd, omdat het materiaal - wanneer je het indrukt- langzaam weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Het wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Dit soort schuim heeft veel verschillende namen: memory foam, slow motion foam of NASA foam. Leuk weetje; deze laatste term heeft alles te maken met raketlanceringen en astronauten. Wetenschappers ontwikkelden het schuim namelijk om astronauten te beschermen. Het schuim werkt namelijk drukverlagend, ideaal tijdens een racketlancering! Of wanneer je last hebt van lichamelijke klachten, zoals rugpijn of wanneer je last hebt van je gewrichten.

De voordelen van traagschuim

 • Traagschuim verlaagt en verdeelt het aantal drukpunten.
 • Traagschuim reageert op lichaamstemperatuur en vormt zich naar je lichaam.
 • Traagschuim biedt zacht ligcomfort.
 • Traagschuim biedt uitstekende ondersteuning.
 • Traagschuim zorgt voor een goede doorbloeding.
 • Traagschuimmatrassen gaan gemiddeld 10 jaar mee.

De nadelen van traagschuim

 • Traagschuim kan snel warm aanvoelen.
 • Draaien kan lastiger zijn.
 • Ventilatie is niet optimaal.

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een schuim dat ook wel High Resilience schuim of HR-schuim wordt genoemd. Dit dankt het materiaal aan haar elastische eigenschappen en goede vochtregulatie, wat voor extra veerkracht en comfort zorgt. Daarnaast biedt het materiaal tegendruk in iedere positie en zorgt het er op deze manier voor dat je de juiste ondersteuning krijgt. Koudschuim is hierdoor zeer geschikt voor matrassen. Koudschuimcellen hebben een open celstructuur, waardoor het geen warmte vasthoudt en u ‘s nachts niet badend in het zweet wakker wordt. Die open honingraatstructuur maakt het matras dus heel veerkrachtig en zorgt ervoor dat het goed ventileert en lekker koel is.

De voordelen van koudschuim

 • Koudschuim is zeer veerkrachtig.
 • Koudschuim heeft een goede vochtafvoer/-regulatie.
 • Koudschuim is ademend/ventilerend.
 • Koudschuim biedt een goede, medium-stevige ondersteuning.
 • Koudschuim is allergie- en geurvrij.
 • Koudschuimmatrassen gaan gemiddeld 10 jaar mee.
 • Koudschuim zorgt voor weinig tot geen kuilvorming.
 • Koudschuim is geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht.
 • Koudschuim heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

De nadelen van koudschuim

 • Koudschuim voelt steviger aan dan traagschuim.
 • Koudschuim is duurder dan andere soorten matrassen (bijvoorbeeld polyether matrassen).

Welk type schuim past bij jou?

Traagschuim of koudschuim, beide matrassoorten hebben hun voor- en nadelen. Heb je last van gewrichtsklachten? Dan raden wij een traagschuimmatras aan. Lig je liever wat steviger of zweet je ‘s nachts veel? Dan past een koudschuimmatras perfect bij je. De juiste keuze voor traag- of koudschuim is afhankelijk van je lichaam en persoonlijke slaapvoorkeuren. 

Het ideale topmatras

Ben je op zoek naar een geschikt matras voor jouw boxspring? De meeste boxsprings hebben een standaard matrassoort, zoals pocketvering, waarbij je kiest voor een topmatras die bij jouw lichaam en slaapvoorkeuren past. De meeste topmatrassen bestaan uit koud- en traagschuim om je slaapcomfort te verbeteren. Heb je nog een goed matras, maar wil je het comfort van je huidige matras verhogen? Ook dan kan een topmatras uitkomst bieden. 

Heb je een keuze kunnen maken tussen traagschuim en koudschuim? Bekijk dan ons online assortiment en bestel jouw ideale matras eenvoudig online. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk slaapadvies? Neem dan contact met ons op. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden. 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  10 Oct Optimaliseer je nachtrust: 5 slimme tips voor een gezonde slaapkamer

  Jouw slaapkamer, een oase van rust waar je dagelijks tot wel acht uur doorbrengt om je voor te bereiden op een nieuwe dag. Het is een plek die aanzienlijke invloed heeft op je gezondheid, maar helaas wordt het vaak over het hoofd gezien. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving niet alleen je nachtrust, maar ook je algehele gezondheid verbetert? Hier zijn vijf waardevolle tips om van jouw slaapkamer een gezondere slaapomgeving te maken. Lees meer

 • Placeholder

  30 Jan Slaapkamer Trends 2023: Wat verwachten we?

  Een slaapkamer is niet alleen een plek om te slapen, maar het is ook een uitlaatklep voor persoonlijke stijl en comfort. Met de nieuwe trends en technologieën die zich steeds sneller ontwikkelen, zijn we benieuwd wat we in 2023 kunnen verwachten in de slaapkamer. In deze blog bespreken we de belangrijkste trends en veranderingen die we verwachten voor slaapkamers in 2023. Lees meer

 • Placeholder

  06 Oct Geef je slaapkamer een make-over; de knusse herfstlook!

  De ‘R’ zit weer in de maand! We verplaatsen ons massaal van buiten naar binnen en brengen weer warmte en gezelligheid in huis. Door snelle, handige aanpassingen te maken kun je óók de slaapkamer in een handomdraai meer sfeer geven! Lees meer

vergelijk 0