30 March 2022

Wat is een boxspring? Wij leggen het uit!

Ben je op zoek naar een nieuw bed? Dan is het natuurlijk handig om te weten wat voor soort slaapsysteem je aanschaft. Boxsprings zijn een van de meest gekozen slaapsystemen en worden steeds populairder. Maar wat is een boxspring precies en wat zijn de voordelen van een boxspring? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over boxsprings!

Wat is een boxspring? Wij leggen het uit!
Inspiratie Blog

Waar komt een boxspring vandaan?

De benaming komt uit het Engels en is simpel gezegd een bak met veren. Deze beklede box is van origine een hotelbed en nog steeds worden ze vaak in hotels gebruikt. Dit komt voornamelijk door het comfort en opmaakgemak. Een boxspring in je slaapkamer geeft dan ook gelijk het gevoel van slapen in een luxe hotel. 

De opbouw van een boxspring

Een boxspring is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • pootjes
 • bedbodem (box)
 • matras
 • topmatras
 • hoofd- en voetenbord

De onderbox

De box is simpel gezegd een beklede, houten bak met kern van pocketveren. Deze veren zijn afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt. Dit heeft als voordeel dat de veren onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Een goedkoper alternatief is een bedbodem met een onderbox van luxe meubelhout.

Het matras

Het matras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop de onderbox te liggen. Het matras is gestoffeerd in dezelfde stof als de onderbox, waardoor het slaapsysteem een luxe uitstraling krijgt. Het matras zorgt voor de juiste ondersteuning van het lichaam. De meeste boxspring zijn standaard voorzien van pocketveringmatrassen met een medium hardheid. Dit zorgt over het algemeen voor de juiste ondersteuning voor ieder lichaamstype. 

Het topmatras

Een topmatras, ook wel topper genoemd, is een matras dat je bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topmatras aan te schaffen is het comfort. Met een topmatras kun je namelijk de gewenste stevigheid en hiermee jouw gewenste ligcomfort bepalen. Je kiest uit verschillende materialen, zoals koudschuim of traagschuim en diktes tussen ongeveer 4 en 10 centimeter. Een topmatras is eenvoudiger op te maken dan een matras, omdat een topmatras relatief dun is. Daarnaast is het tijk van een topper vaak afritsbaar, waardoor je deze eenvoudig kunt wassen. Dit zorgt weer een voor schoner slaapklimaat en een langere levensduur. 

Het hoofd- en voetenbord

Het hoofd- en voetenbord geeft je boxspring een eigen uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor stijlvol strak of een trendy curved hoofdbord. Dit bepaalt naast de stof en kleur voornamelijk de uitstraling van je boxspring. Een hoofdbord wordt vaak standaard geleverd, omdat dit onderdeel de matrassen bij elkaar houdt. Ook een voetenbord zorgt voor elke versteviging, maar is zeker niet persé nodig. Een voetenbord geeft je boxspring vooral een luxere uitstraling. 

Soorten bedbodems

De bedbodem van een standaard vlakke boxspring bestaat zoals eerder genoemd uit een beklede box met een kern van pocketveren. Je kunt ook kiezen voor een elektrisch verstelbare bedbodem voor extra comfort. Je kunt de verschillende delen apart van elkaar verstellen, zodat en jij bedpartner beide een gewenste lighouding kunnen kiezen. Het topmatras van een elektrische boxspring wordt dan ook geleverd met een split aan de bovenkant van de topper. Een praktische oplossing voor kleine ruimtes is een opbergboxspring. Dit type boxsprings heeft een boxen/lades met ruimte om spullen op te bergen. Zo kun je jouw spullen onopvallend wegwerken!

De voordelen op een rij

Vergeleken met een ledikant heeft een boxspring diverse voordelen. We zetten deze voor je op een rijtje:

 • Comfortabel dankzij de dubbele laag vering.
 • Uitstekende ventilatie dankzij de open verenstructuur.
 • Geschikt voor alle type slapers.
 • Volledig naar wens samen te stellen.
 • Geeft een luxe uitstraling aan je slaapkamer.

Wil je tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een bed? Lees dan onze blog: Nieuw bed kopen? Zo pak je dat aan! Heb je nog vragen over boxsprings of kunnen wij je helpen bij het vinden van jouw ideale boxspring? Neem dan vrijblijvend contact op met onze slaapspecialisten

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Placeholder

  10 Oct Optimaliseer je nachtrust: 5 slimme tips voor een gezonde slaapkamer

  Jouw slaapkamer, een oase van rust waar je dagelijks tot wel acht uur doorbrengt om je voor te bereiden op een nieuwe dag. Het is een plek die aanzienlijke invloed heeft op je gezondheid, maar helaas wordt het vaak over het hoofd gezien. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving niet alleen je nachtrust, maar ook je algehele gezondheid verbetert? Hier zijn vijf waardevolle tips om van jouw slaapkamer een gezondere slaapomgeving te maken. Lees meer

 • Placeholder

  30 Jan Slaapkamer Trends 2023: Wat verwachten we?

  Een slaapkamer is niet alleen een plek om te slapen, maar het is ook een uitlaatklep voor persoonlijke stijl en comfort. Met de nieuwe trends en technologieën die zich steeds sneller ontwikkelen, zijn we benieuwd wat we in 2023 kunnen verwachten in de slaapkamer. In deze blog bespreken we de belangrijkste trends en veranderingen die we verwachten voor slaapkamers in 2023. Lees meer

 • Placeholder

  06 Oct Geef je slaapkamer een make-over; de knusse herfstlook!

  De ‘R’ zit weer in de maand! We verplaatsen ons massaal van buiten naar binnen en brengen weer warmte en gezelligheid in huis. Door snelle, handige aanpassingen te maken kun je óók de slaapkamer in een handomdraai meer sfeer geven! Lees meer

vergelijk 0